Кафедра вищої математики

Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини

КАФЕДРА ВИЩОЇ МАТЕМАТИКИ ТА

                             МЕТОДИКИ НАВЧАННЯ МАТЕМАТИКИ

  

Майстер-клас вчителя практика

29 травня 2023 року для здобувачів вищої освіти, які навчаються за освітніми програмами Середня освіта (Математика) та Середня освіта (Математика. Інформатика) факультету фізики, математики та інформатики проведено майстер-клас ПАРОКІННОЮ Діаною Василівною, вчителем математики І категорії, Сушківського ліцею Дмитрушківської сільської ради. Тема – «ПРОЄКТНІ ІННОВАЦІЇ НА УРОКАХ МАТЕМАТИКИ В УМОВАХ НУШ».  Даний майстер-клас спрямований на підсилення та покращення компетентностей практичної підготовки здобувачів  вищої  освіти. На зустрічі також були присутні викладачі, що забезпечують практичну підготовку студентів.
Діана ПАРОКІННА  наголосила, що проєктна діяльність надає можливість реалізації  Концепції НУШ відповідно до Державного стандарту базової середньої освіти, що базується на інтегрованому, проєктному та дослідницько-пізнавальному підходах. Проектна діяльність створює умови творчого саморозвитку та самореалізації учнів, формує всі необхідні життєві компетенції. Доповідач зазначила, що в залежності від вікової категорії здобувачів освіти, доцільно використовувати різні види проєктної діяльності, також окреслила переваги групових та персональних проєктів. На конкретних прикладах Діана ПАРОКІННА продемонструвала проєкти: “Арифметична прогресія” (груповий), “Геометрія і одяг” (персональний), “Інтеграл і його застосування” (груповий).
Діана ПАРОКІННА наголосила, що проєктна діяльність має характерні для будь-якого типу діяльності атрибути - насамперед культура діяльності, обумовленої традиціями, цінностями, нормами, зразками. Головна її цінність – здійснення самостійної роботи.

В обговоренні питання також взяли участь  методисти Ірина ТЯГАЙ та Дарія ВОЗНОСИМЕНКО,  які акцентували увагу на тому, що у ході проєктної діяльності в учнів відбувається формування навичок критичної оцінки отриманої інформації, розвивається креативність мислення, без якої неможливе створення чогось нового, учні отримують досвід, необхідний для їх подальшого розвитку.